Kinderen van vandaag groeien op in een gedigitaliseerde wereld. Dat is evident. We willen dan ook dat ze op een enthousiaste, zelfredzame en kritische manier omgaan met media. We moedigen hen aan om digitale media (computer, laptop, tablet, iPad, smartphone) op een goede, veilige, correcte en zinvolle manier te gebruiken. We oefenen op vaardigheden die je nodig hebt om deze media vlot te gebruiken. We leren ook kritisch kijken naar de digitalisering en naar wat er allemaal op het internet verschijnt.
De digitale wereld staat niet stil. Kinderen - en hun ouders - worden ondergedompeld in moderne media en zien soms door het bos de bomen niet meer. Is alles wat op het internet staat waar? Wat als iemand die ik niet ken mijn vriend wil zijn? Hoe zorg ik ervoor dat mijn gegevens goed beschermd worden op het internet?
Het is belangrijk dat kinderen leren hoe ze het best omgaan met media, hoe ze zich veilig en op een verantwoorde manier op het internet begeven. Daarom is MEDIAWIJSHEID van onschatbare waarde!
Het is belangrijk dat kinderen leren hoe ze het best omgaan met media, hoe ze zich veilig en op een verantwoorde manier op het internet begeven. Daarom is MEDIAWIJSHEID van onschatbare waarde!
Voor het derde jaar op rij bood preventiecoöordinator Evelyne van PZ Arro Ieper de leerlingen van het derde leerjaar een lesje basisalertheid op het internet aan.
Het doel is niet om de leerlingen weg te houden van het internet, maar om hen toch een zekere basisalertheid bij te brengen. We geven hen tips over hoe ze een veilig wachtwoord kunnen instellen en aan de hand van een aantal “regeltjes” leren we hen om veilig te internetten. De oma-regel, bijvoorbeeld, als je een foto of filmpje niet zou durven tonen aan je oma, dan zet je hem beter niet online. Of de tien-minuten-regel die zegt dat je minstens tien minuten in het echt met iemand gepraat moet hebben vooraleer je die persoon online toevoegt. De leerlingen krijgen nadien een flyer met een brilletje dat ze kunnen inkleuren, uitknippen en opzetten. |