2024-2025

Schoolactiviteiten

Woordje van het oudercomité bij het nieuwe jaar! 

Beste leerkrachten, leerlingen en ouders

Het nieuwe jaar is aangebroken en met dat frisse begin willen we even stilstaan bij alles

wat we samen bereikt hebben. Dankzij jullie inzet, steun en betrokkenheid hebben we in het afgelopen jaar veel mooie momenten gedeeld en onze school weer een stukje sterker en warmer gemaakt.
In 2025 hopen we opnieuw samen te werken aan een omgeving waarin kinderen, oudersen leerkrachten zich thuis voelen. Samen kunnen we blijven groeien, verbinden en bouwen aan een toekomst waarin iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt.

We wensen jullie een verbonden jaar, vol geluk en mooie herinneringen.

Laten we samen van 2025 een onvergetelijk jaar maken.

Gelukkig nieuwjaar!

Liesbeth, Pieter, Caroline, Virginie, Nele, Bart, Nathalie, Mieke, Evelien, Tatjana, Evy, Elke

Hartverwarmend kerstspel op StB

Zowel tijdens de kerstevocatie van StB als op kerstavond brachten leerlingen van onze school het kerstverhaal tot leven in de Sint-Bertinuskerk. 

Drijvende kracht achter het kerstspel, juf Veerle, aan het woord: "Naar jaarlijkse gewoonte verzorgt onze school het kerstspel. 28 enthousiaste jongens en meisjes uit het 6e, 5e, 4e, 3e en 2e leerjaar bereidden zich al sinds de herfstvakantie hierop voor. Ze offerden meermaals hun middagpauze op om samen met toneelspeelster Rita en mij te oefenen, eerst op school en later in de kerk. Deze week brachten ze het kerstspel in het rusthuis en voor alle leerlingen van het lager en de oudste kleuters van zowel de hoofd- als de Pezelschool. Het publiek was onder de indruk, maar ook wij als begeleiders. We konden steeds rekenen op een enthousiaste, talentvolle groep, die kan inspelen op een nieuwe locatie of veranderende situaties; die zorgzaam is voor elkaar, ongeacht de leeftijd. Proficiat!" 

Schaatsplezier in Poperinge

Eind december gingen de kinderen van de bovenbouw schaatsen op de ijspiste op de markt van Poperinge. Ze beleefden heel veel plezier in deze magische kerstperiode!

Sint en Piet op bezoek

Sint, zwart Piet en zwarte Miet brachten de wijkschool en de hoofdschool een bezoekje. Sint

had wel een probleem ...  zijn stem was hij kwijt. Klik hier voor het filmpje! 

Dankjewel Sint en Pieten om ook dit jaar onze school niet voorbij te rijden!

Even tot rust komen in ons leeszaaltje

Over de middag kunnen de kinderen van L1 en L2 en enkele kleuters, die daar nood aan hebben, even ontsnappen aan de middagdrukte op de speelplaats en een boekje lezen in onze splinternieuwe leeszaaltje! 

Voorleesweek op StB

Voorleesweek op StB! Dat we op StB het hele jaar door (voor)lezen, is geen nieuws meer. Maar eind november zetten we VOORLEZEN nog meer in de kijker. Bedankt aan alle initiatieven, alle ouders en grootouders die kwamen voorlezen en zo onze leerlingen helpen besmetten met het leesvirus! 

StB kleurt BLAUW op Wereld Diabetes Dag

Op 14 november vond de eerste editie van ‘Kleur je school blauw’ plaats, ter gelegenheid van Werelddiabetesdag (WDD). Hiermee wil men Werelddiabetesdag én diabetes type 1 onder de aandacht brengen. Ook op onze school zijn er kinderen die hier elke dag opnieuw mee geconfronteerd worden. Ook wij staken StB dus in een blauw jasje!

Bram en de OK-brigade

Bram bezoekt kinderen in het derde met de schoolvoorstelling ‘Bram en de OK-Brigade’. Bram is een slimme, maar gekke onderzoeker. Met zijn OK-lab en de hulp van professor PLAHIP, onderzoekt hij hoe kinderen met elkaar omgaan en waarom ze soms pesten. Met die kennis wil hij andere kinderen helpen die hem mails en  rieven sturen met vragen over pesten. Na het onderzoek, motiveert hij de kinderen en de leerkrachten om lid te worden van de OK-Brigade. De leden van de OK-brigade vinden elkaar OK, ze pesten elkaar niet en ze doen hun best om pesten in de klas, op school en daar buiten te stoppen ...

Watergewenning in de kleuterklas

Na 12 jaar pikken we de draad weer op en zijn we blij dat we deze watergewenning kunnen organiseren voor onze 3de kleuterklassen. De Pezel mocht alvast de spits afbijten!

Een inleidend woordje van LO-juf Gina:

We gingen zwemmen met de 3de kleuters van de Pezelschool.

Het was super leuk. De kleuters deden flink hun best.

We probeerden ons zonder hulp om te kleden, niemand was bang onder douche en met

de hulp van de juffen probeerden we alle oefeningen die stagejuf Lotte ons gaf.

Mooimakers in L2 tijdens de herfstwandeling 

Tijdens de herfstwandeling genoten de kinderen van het tweede leerjaar niet enkel van een herfstige kleurenpracht, maar staken ze ook de handen uit de mouwen om zwerfvuil te verzamelen. 

 Spelletjesnamiddag bij de kleuters

Het spelen van gezelschapsspellen draagt bij aan de ontwikkeling van kleuters. Het leren omgaan met winnen en verliezen, samen spelen, de beurt afwachten. Peuters en kleuters ontwikkelen veerkracht en ontdekken hoe ze om kunnen gaan met emoties zoals teleurstelling en blijdschap. Een wijze les is dat meedoen belangrijker is dan winnen! Onze oudste kleuters mochten dit doen, samen met vrijwillige ouders. Tijdens het wachten nemen de kleuters heel vlot naar boekjes. 

De tweedeklassers op bosklas

Het tweede leerjaar trok naar Kemmel voor een tweedaagse bosklas. Leren, spelen en genieten in het herfstbos zorgde voor een fantastische ervaring! 

StB zet in op menstruatiearmoede

Stb zet in op kansarmoede binnen onze school. We werkten al heel wat initiatieven uit en dit jaar leggen we ons toe op menstruatie armoede. Menstruatiearmoede en menstruatieschaamte, het bestaat ook op school! De leerlingen uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar krijgen tijdens verschillende lessen en activiteiten meer info over het onderwerp ‘menstruatie’. Er worden hiervoor verschillende werkvormen gebruikt, waaronder een menstruatie spel met stellingen. Voortaan zijn er 2 toiletten voorbehouden voor meisjes, waarin zij inlegkruisjes en maandverband ter beschikking krijgen. Zo moet er niet verlegen aangeschoven worden op het secretariaat. Bij aanvang koopt de school zelf menstruatieproducten aan, maar het zou heel fijn zijn mochten jullie de school een duwtje in de rug willen geven door materiaal aan de school te schenken. Dit ontvangen wij heel graag aan de balie van huis 10. In dit alles werken wij heel nauw samen met ‘Huis van het Kind’ van stad Poperinge en de verpleegster van het CLB. 

Dag van de jeugdbeweging

Nesten op StB

Op Stb ‘nesten’ we elke dinsdagnamiddag. Juf Marijke neemt de allerkleinsten in deze nestjes en juf Barbara nest met de kinderen van de lagere afdeling.

Ook in de pezel komt juf Marijke langs. Bekijk het filmpje en geniet mee met klas 1-2Kd → DE KLEUR van EMOTIES! 

Doorgaande lijn in de instapklas

Elke dinsdag: doorgaande lijn in de peuterklas op de hoofdschool met Hoplima.

Ik deel graag dit filmpje met jullie : Hopliema vrienden vieren feest voor BRIEK in het klasje.

Dierendag in de Pezelschool

Vrijdag 4 oktober: werelddierendag ! In de Pezel werkten de 3 klassen twee weken rond DIEREN. Vandaag was de apotheose:  kom verkleed als dier naar school of draag kledij met DIEREN op! Ook een dierenknuffel was van harte welkom! 

Sing for the climate!

De vele overstromingen in de Westhoek hebben aangetoond dat de opwarming dringend aangepakt moet worden. De kinderen van 5 A hebben dit goed begrepen en waren aanwezig op het startmoment van ‘Ride the tide’! Als song for the climate zongen ze het lied van Louis Neefs ‘laat ons een bloem….’ uit volle borst op het podium!

Overkoepelende KBRP-sportdag voor de vijfdes

Sportieve school:  het vijfde leerjaar nam deel aan de overkoepelende sportdag KBRP scholengemeenschap. Het werd een dag voor sportplezier op de sportzone, in de sporthal van SFI en in het zwembad!

De Gouden Weken op StB

De eerste 6 weken van het schooljaar krijgen de naam ‘de gouden weken’: in deze weken wordt de klas als groep gevormd, wordt de verbinding met de leraren gelegd en leggen we de basis van een positieve groeps- en klassfeer. Ook op StB wordt hierop sterk ingezet, met allerlei klasactiviteiten. 

Proficiat aan alle deelnemers van de scholenveldloop!

STRAP-dag STB

Lekker stappend en trappend naar school komen! 

Pedagogische werkdag op StB

Op dinsdag 17 september hadden de leraren van Sint-Benedictus een pedagogische werkdag met als centrale thema TAAL. De kleuterleidsters en de LO-leraar verdiepen zich in woordenschatonderwijs, met naast de theorie ook heel wat praktische werktijd. De lagere afdeling kreeg input rond vlot lezen en trok deze namiddag naar de Bibliotheek Poperinge om te grasduinen in het uitgebreide boekenaanbod en op zoek te gaan naar rijke teksten om in hun wero-thema's talig aan de slag te gaan. 


DOORGAANDE LIJN van de crèche naar de instapklas!

Elke dinsdag komen de oudste kindjes van Hoplima, de crèche bij onze school, een uurtje meegenieten in de instapklas. Ze spelen samen met de peuters en eerste kleuters, zingen een liedje, luisteren naar een verhaal. Op deze manier willen we zorgen voor een zachte overgang naar de peuterklas! 

Startviering: WE VLIEGEN ERIN! 

We zetten het schooljaar goed in met een startviering in de Sint-Bertinuskerk. De priester nam ons mee om 'erin te vliegen', we stonden stil bij wat nodig is om in vrede samen te leven: VERDRAAGZAAMHEID, EERLIJKHEID, VRIENDSCHAP, ... We maken er een boeiend jaar van, een reis van 10 maanden die eindigt in juni en waarop allerlei onverwachte, leuke en misschien minder leuke, zaken staan te gebeuren! 

Herinneringseducatie: herdenking van de bevrijding door Polen

Juf Veerle aan het woord over herinneringseducatie:

Op de laatste dag van vorig schooljaar kwam meester Hugo, mijn leerkracht van de normaalschool, langs in mijn klas 2A om ons warm te maken voor de herdenking van de Poolse bevrijding tijdens WO II op 6 september. We kregen de kans om mee te werken aan een klein project hierrond: met materiaal en verhalen leerden we over deze gebeurtenis. We deden ook een videochat met de dochter van een Poolse soldaat van toen. Tijdens de zomervakantie kregen ze de opdracht om pluimen te verzamelen, als teken van die Poolse pantsereenheid die ons bevrijdden.

Op 6 september 2024 is het 80 jaar geleden dat de Polen via Abele onze stad hebben bevrijd. De leerlingen van juf Veerle keerden daarom deze week nog even naar haar klas terug voor het bezoek van meester Hugo en meester Stef. Heel leergierig luisterden we naar hun verhalen en brachten we een bezoek aan de tentoonstelling. Daar is ons kunstwerk met pluimen te zien bij de ingang. We schreven ook vredeswensen.

Tijdens de plechtigheid aan het stadhuis mochten we helpen bij het neerleggen van kransen aan de Poolse gedenkplaat. Als slot stuurden we met ballonnen in de kleuren van de Poolse vlag onze vredewensen de wereld in. De kleindochter van de Poolse Generaal Maczek, die aanvoerder was tijdens onze bevrijding, was aanwezig en had bewondering voor onze bijdrage.

Herinneringseducatie is belangrijk, ook voor jonge kinderen. Als juf ben ik trots op de grote interesse die mijn klas had voor dit stukje verleden. Want leven in vrijheid, in al zijn facetten, is de dag van vandaag zo actueel. 80 jaar geleden waren die Polen voor ons de start van die vrijheid.

En twee weken later kwam er post: het kaartje van Louise werd door mensen uit Koksijde in Breda gevonden! 

Speelplaatswerking

Ons eerste middagje regenweer zit er op… 😃 Vanmiddag mochten onze creatieve kinderen schilderen en dat vonden ze heel fijn. Voor herhaling vatbaar! 

Oproep: heb je in een verloren hoekje nog een rol behangpapier staan? Daar kunnen jullie onze kinderen héél blij mee maken! 

2 september: WELKOM op school! 

En we zijn vertrokken voor een boeiende vlucht van 10 maanden, samen met de voltallige crew en de enthousiaste passagiers!